BIGÅRD

I sommer har vi gjester i et hjørne av herregårdsparken. Bikuben, som er skiltet «Bårdshaug Herregård—Bigård» er hos oss på utlån fra Fosslykkja Bigård på Fannrem. Fosslykkja Bigård kommer hit jevnlig for å stelle med biene og hente inn honning. Når honningen er ferdig, får vi den hit til oss slik at vi kan servere den til dere. Ekte herregårdshonning! Biene skal være her frem til august og de drar på lyngbeite. Vi ser frem til å følge biene i sommer, og det kommer flere oppdateringer og bilder fra bikuben etter hvert.

En liten film fra bikuben kan du se her: Bier film

Fosslykkja Bigård

Fosslykkja Bigård er en sertifisert bigård som holder til på Fannrem. Den ble startet i  2013 av Jon Kristian -og Siv Molde. Alt gjøres på småbruket, fra arbeidet med bikubene til produksjon og salg av honning. Fosslykkja Bigård er på Facebook, og kan også kontaktes på epost fosslykkjabigaard@outlook.com eller telefon 952 48 695/ 922 60 723.

Er biene farlige?

I utgangspunktet er bier veldig rolige insekter, og de er ikke ute etter å stikke folk. Bier blir hengende fast og dør når de stikker, de bruker derfor brodden kun i selvforsvar når de føler seg truet. I Norge har man et aktivt avlsarbeid på bier hvor godt gemytt er et viktig mål.

Biene er i stor grad opptatt av å sanke blomsternektar for å produsere honning og samle pollen. Biene gjør en svært viktig jobb med å pollinere ville og kultiverte planter. Derfor et det viktig å ta vare på biene. Både vi og biene setter pris på at de får jobbe uforstyrret i kuben. Ikke rør, og hold bittelitt avstand.

Mange tar feil av bier og de mer nærgående og stikkelystne insektene veps. Veps er rovinsekter, men er også glad i søtsaker og tiltrekkes derfor av mat som vi har; kaker, saft, brus og lignende. Veps kan stikke igjen og igjen uten at den sitter igjen slik som bia gjør. Vepsen bruker derfor brodden sin i mye større grad enn bia gjør. Den enkleste måten å se forskjell på bier og veps på er fargen. Veps er klart gule og svarte, mens bier er brune til svarte, uten de klare linjene som man ser hos veps.

Veps

Bie

 

På Norges Birøkterlag sine nettsider ligger mye nyttig info for deg som er nysgjerrig på bier: www.norges-birokterlag.no.