Vi elsker ost i de fleste former og fasonger, og bra er det vel da at vi har et par av landets aller beste gardsost-produsenter så og si rett utenfor herregårdsdøra.

Ost er ikke bare fast innslag på våre frokost- og lunsjbuffeter, vi bruker også lokale oster i supper, til gratinering, i salater, kaker og desserter. Som en del av en selskapsmeny med flere retter, er en liten osteanretning en sikker vinner. Gjerne plassert mellom hovedrett og dessert, og servert med en matchende vin. For øvrig er øl også kjempegodt til ost. Det gjelder bare å pare de ulike ostene med riktig type øl. Test gjerne ut en blåmuggost, som f.eks Orkladal Ysteris «Gelmin», med en fruktig IPA.

 

Orkladal Ysteri

I Råbygda/Gjølme, en kort sykkeltur unna, ligger Orkladal Ysteri. Her yster Merethe Landrø smakfulle oster av melk fra lokale kyr i samdriften hun tilhører. Godt dyrestell og trivsel i fjøset gir god melk, og dette gir oster av beste kvalitet. Ostene har navn som viser til at gården har en lang og spennende historie, helt tilbake til Birkebeinerne på 1100 tallet.

Orkladal Ysteri har vunnet flere medaljer i NM i Gardsost for sine oster. I 2016 deltok Merethe i flere klasser, og tok hjem ikke mindre enn fem medaljer. Våre absolutte favoritter fra Orkladal Ysteri er Skjenald, Gelmin og Høvding Sverre Ung – dette velsmakende trekløveret stakk av med henholdsvis gull, sølv og gull i sine klasser. Vel fortjent!

 

Grindal Ysteri

Grindal Ysteri er et lite gardsysteri i Rennebu kommune. Strengt talt ikke rett utenfor herregårdsdøra, men en times kjøring langs RV700 i retning Berkåk.

Hos Grindal Ysteri yster de av fersk og upasteurisert melk. Rene råvarer og solid mathåndverk gir i følge Grindal selv en raus smak på osten – og det er vi slett ikke uenige i! Grindal Ysteri presenterer seg selv så godt på sin egen hjemmeside, at vi lar de få ordet:

Forteljinga om Grindal handlar om søstrene som ikkje ville flytte heim frå setra. Den gode kvardagen på setra var fylt med kyr og mjølkestell. Setra er langt frå straum og bilveg, men gjeve oss tallause gode måltid med råvarer dei fleste berre kan drøyme om: fjellørret og nypotet, rømme og molter. Da heimflyttardagen kom, var løysinga klar; søstrene måtte bygge seg ysteri heime. Dei norske tradisjonsprodukta skulle få leva vidare på setra, medan verdiane frå seterlivet fekk vera med på seterlasset heim.

Nærleik til heile produksjonen, fridomen ved å sjølv ha styring over dagen, og gleda med å sjå korleis mjølka kan bli til så mange ulike smakar. Vi har vore heldige og fått inspirasjon frå mange kantar, både i inn og utland. Det har gjeve oss smaken på kvalitetsost og gjort oss nyfikne, slik at vi alltid må prøve noko nytt. Slik vart det til at Grindal produserer ostar med anar frå andre himmelstrok, ostar som osteelskarar drøymer om!

 

Grindal lager flere fantastisk gode oster, blant annet den kjente Råblå. Våre favoritter er Myrull – gullmedaljevinner i NM i Gardsost i 2016 og Åskeladd, som tok en bronsemedalje i samme konkurranse. Begge disse ostene er svært anvendelige, men gjør seg unektelig godt med litt honning og noen valnøtter.

 

Ostefatet

Det er ingen fasit på et godt ostefat, men noen tips deler vi gjerne:

Velg oster etter smak og økonomi – det er ingen regel om at det må være sånn eller sånn. Bruk gjerne små biter av ulike typer ost for variasjonens skyld.

Det er mange gode oster å velge mellom, og av og til er det fint å smake noe nytt. Kanskje den beste osten du noen gang vil smake er den du enda ikke har prøvd? Noen butikker har ferskvareavdeling med ostedisk, her kan du få noen tips basert på hva du liker fra før.

Hvis dere er flere som skal spise ost sammen, ta med en ost eller to hver? PS. Det kan være lurt å legge noen føringer for spleiselaget – det er litt kjedelig hvis man ender opp med mange oster av samme sort.

Av tilbehør kan vi anbefale

  • Ulike marmelader, syltetøy og chutney
  • Søt frukt som druer, klementiner, pære, fersken, fiken og aprikos smaker godt til ost og kan med hell erstatte grønnsaker som agurk, selleri og paprika
  • Nøtter! Valnøtter er for eksempel knallgodt til ost
  • Godt brød. Både lyst og mørkt brød smaker bra til ost. Brød med frukt og nøtter er optimalt
  • Flatbrød, knekkebrød og kjeks
  • Honning
  • Vin og/eller øl. Her gjelder det å være obs på at ikke alle typer øl og vin passer alle typer ost. Det du drikker skal fremheve eller komplettere det du spiser. Det ligger mange artikler ute på nett som omhandler dette. Prøv et google- søk på «ost og vin» eller «ost og øl»  – eller spør på Vinmonopolet

Kanskje hadde det vært godt med en ostebit eller to i helga? Oster fra både Orkladal Ysteri og Grindal Ysteri finner du blant andre på MEGA Orkanger.

Du kan også smake på alle disse herlighetene og flere til hos oss på Osteaften fredag 12. mai.