Det store samtaletemaet her på herregården denne uka har definitivt vært påske. De to store spørsmålene virker å være «hva skal du i påska» og «hva skal du spise i påska». Det er stort fokus på mat i disse dager. Og det er kanskje ikke så rart? For det første er mat sosialt. Mat bringer folk sammen rundt bordet og skaper delte opplevelser og gleder. For det andre er det mye godt å ta for seg av i påska. Butikkene frister med bugnende disker, og mange av oss som er glade i mat begynner nok å drømme om den gode smaken av rosmarin- og hvitløksspekket lam og fløtegratinerte poteter i alle fall to uker før påskefreden legger seg.

Sjokoladeganache med mandelbunn og pasjonsfruktsorbét

I dag tenkte vi å by på oppskriften på en dessert fra den nye á la carte – menyen vår. Hvis du fortsatt ikke har bestemt deg for hva som skal serveres etter påskelammet, kan kanskje dette være noe å prøve seg på? Alt her kan forberedes i god tid, slik at det kun er piskingen av ganachen og å legge opp som gjenstår før desserten skal på bordet. Oppskriften gir ca 10 porsjoner.

Vel bekomme!

 

Mandelbunn

  • 6 eggehvitter
  • 200 g sukker
  • 250 g kvernede mandler

Pisk eggehvitter og sukker stivt. Vend forsiktig inn kvernede mandler. Bruk en rund kakeform på 24 cm kledd med bakepapir, og hell massen forsiktig i. Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca 20 minutter (følg med). Avkjøl. Når bunnen er blitt kald, bruk en liten rund form (eller noe annet som egner seg) og stikk ut små bunner på ca 5-6 cm størrelse.

 Ganache

  • 200 g mørk, god sjokolade
  • 200 g kremfløte

Varm fløten til kokepunktet (skal ikke koke). Knekk opp sjokoladen i en skål, og slå den varme fløten over. La stå i 10 minutter, til sjokoladen smelter. Bland deretter godt og avkjøl. Dersom det er en stund til du skal servere desserten kan du sette blandingen kaldt til den skal brukes. Blandingen skal piskes opp til en luftig krem før servering.

Pasjonsfruktsorbét

  • 1 dl vann
  • 2 dl sukker
  • 4 dl appelsinjuice
  • 1 dl pasjonsfruktpuré (kan byttes med puré av annen frukt eller bær)
  • 2 ss glukose (fås kjøpt på apotek og velassorterte butikker)

Varm alt forsiktig til sukkeret er oppløst. Avkjøl og sett i fryseren. Blandingen må røres i hvert 15 minutt til den har oppnådd riktig sorbét-konsistens.

Før desserten skal serveres piskes fløte-/sjokoladeblandingen til en luftig krem (ganache). Denne sprøytes på de små mandelbunnene. Serveres med hjemmelaget pasjonsfruktsorbét, sorbét fra isdisken, vaniljeis eller annen is – alt etter hva du liker. Pynt med et mynteblad, eller noen friske bær.  Voilà! Vel bekomme!

 

Hotellet stenger dørene fra fredag 7. april til tirsdag 18. april klokka sju. God påske!