Smaken av Orkland

Fra Trollheimen kan du skue nordover Orkland – et rolig landskap av innsjøer, berg og bakker gjennomskåret av Orkladalen som en bred fure. Her renner elva Orkla, et eldorado for laksefiskere fra hele verden. Elva og isen har gitt oss muligheter til å drive jordbruk – og etter mange hundre år med hardt arbeid, dyktige never og kloke hoder, kan vi i dag presentere en unik mattradisjon med blant annet smør og ost i verdensklasse. Besøkende får oppleve denne mattradisjonen i suset av dalførets historie med kongesagaer og hverdagsliv. Du får også innblikk i gruvehistoria og kanskje ta turen med Norges eldste elektriske jernbane.

Opplev smaken av Orkland i en skreddersydd pakke der mat og historie går hånd i hånd. Gjennom en to dagers reise i Thamsriket får du en variert opplevelse av smaker, inntrykk og opplevelser nøye utvalgt av stedets vertskap for å gi deg en fantastisk opplevelse.

Prisvinnende oster og lokalmat-middag

Herskapelige Bårdshaug Herregård står sentralt i småbyen Orkanger. Her innlosjeres dere i et historisk værelse fra 1904. Når dere er her er et besøk i The Norway Building, stavkirkemodellen som var Norges bidrag til verdensutstillingen i Chicago i 1893, et must.

Finn roen med Afternoon Tea og lokale, prisvinnende oster fra Orkladal Ysteri servert i en av de historiske stuene på herregården. Vertskapet på Bårdshaug Herregård forteller stedets eventyrlige historie.

Når kvelden senker seg blir det middag med førsteklasses råvarer fra dalføret i hyggelige Restaurant Ministeren.

Fanremsgården og akevittsmaking

Etter en god frokost går ferden videre fra Bårdshaug Herregård til den sjarmerende Fannremsgården. Her blir dere møtt av den jordnære og kunnskapsrike bonden, som vil vise dere rundt og servere dere et deilig måltid fra gården.

Reisen går så oppover dalen til det gamle gruvesamfunnet Løkken Verk. Her blir dere innlosjert på historiske Orkla Gjestebolig, før dere blir tatt med på en helt spesiell tur inn i den gamle kobbergruva og besøk i Orkla Industrimuseum. I de hyggelige stuene i gjesteboligen vil dere få besøk av Thamsøl – en lokal produsent av øl og akevitt, som vil servere dere smaker av øl og akevitt, samt noe å bite i fra lokale produsenter.

En innholdsrik og spennende dag avsluttes med en bedre middag i den vakre Festsalen, med smaker fra Orkland.

Kr. 6800,- per person i dobbeltrom*

SEND FORESPØRSEL
*Prisen inkluderer overnatting, måltider, transport Bårdshaug Herregård – Fannremsgården – Løkken. Prisen inkluderer ikke drikke til middager, snacks og drikke mellom måltider, transport til Bårdshaug Herregård dag 1, transport fra Orkla Gjestebolig dag 3. Vi kan skreddersy transport til Orkanger og fra Løkken etter behov/ønske.

Vi gir dere smaken av

Bårdshaug Herregård

Herskapelige Bårdshaug Herregård står sentralt i småbyen Orkanger. Som hjemmet til gründeren og verdensmannen Christian Thams er herregården en del av en spennende historie. Bårdshaug gård ble satt opp på Bårdshaugen i 1860. Christian Thams kjøpte gården i 1890 og startet med ombyggingen. Resultatet ble en særpreget herregård og et unikt syn på landsbygda, den gang som i dag. Dagens Bårdshaug er i stor grad bevart som på Thams’ tid, med en blanding av internasjonal arkitektur og nasjonalromantisk tradisjon, og inngår som en av flere bygninger i det familiedrevne hotellet med samme navn.

Lokale oster fra Orkladal Ysteri

Orkladal Ysteri er et gårdsysteri som ligger på Skjenald Gård i Råbygda i Orkdal kommune. Ysteriet produserer å ca. 6 tonn ost i året, og all osten lages på lokal melk. Merethe Landrø tar seg av den daglige driften i ysteriet og overvåkingen av lagringsrommene. At hun gjør en god jobb er de ferdige ostene strålende eksempler på. Ostene til Merethe har blitt belønnet med flere gjeve priser gjennom årene, blant annet medaljer i oste-VM i Bergen i 2018.

The Norway Building – Thamspaviljongen

The Norway Building – også kjent som Thamspaviljongen, var Norges bidrag til verdensutstillingen i Chicago i 1893. Bygningen har en svært spennende historie og har, som verdens eneste bygning, reist over Atlanterhavet to ganger. I dag står bygningen på Bårdshaug ikke bare som et monument over dalførets stolte industri – og treskjærerhistorie, men også som et symbol på et målbevisst og uredd folk som viser at man kan utrette de utroligste ting så lenge man samarbeider!

Smaker fra Orkland

Smaker fra Orkland er et produsentlag med lokale bønder som tilbyr blant annet kjøtt, sjømat, ost, grønnsaker og honning. Produsentene leverer førsteklasses råvarer direkte til konsument samt til lokale restauranter og hoteller. Smaker fra Orkland får du både hos Bårdshaug Herregård og Orkla Gjestebolig.

Fannremsgården

Sentralt plassert på tettstedet Fannrem ligger den tradisjonsrike og vakre gården med samme navn. Her finner vi historiker og gårdbruker Jon Fredrik Skauge. Jon Fredrik driver gården med et stort engasjement for å ivareta og formidle gamle tradisjoner. Han syr bunadssøm, baker, melker kyr, kjerner smør, steller dyr, utvikler og ivaretar husa på gården. I fjøset har han både gris, hest, høns og sida trønder-fe som får oppmerksomhet og daglig stell. Jon Fredrik har et tett samarbeid med en av Trondheims Michelin-stjerne belønnede restauranter, Credo. Som om det ikke var nok er han også innehaver av butikken Reinhekla, som ligger i litjstuggu på gården. Her tilbys blant annet tekstiler og mat fra egen produksjon.

Orkla Gjestebolig

Midt i gruvesamfunnet på Løkken Verk ruver staselige Orkla Gjestebolig. Huset ble byd av Orkla Grube-Aktiebolag i 1916, og har inntil nylig blitt mest brukt av konsernet. I 2016 ble huset overtatt av en stiftelse, og drives nå av SANS. I det du kommer innendørs blir du tatt tilbake til en storhetstid fra begynnelsen av 1900-tallet, med 1950-tallets betydelige, påkostede oppgraderinger. Herskapelig, detaljrikt, eksklusivt og med en herlig, fredfull atmosfære. Her kan du boltre deg i våre fem stuer, og alle de 26 rommene er unikt innredd med flotte bad.

Gammelgruva

Gammelgruva er den eldste delen av gruvene på Løkken Verk, og er i dag åpen som museumsgruve. Fra du går inn porten og til du kommer ut igjen føler du at du er i en helt annen verden. Om du går i trange ganger eller store berghaller har du fjell på alle sider rundt deg. Gammelgruva sies å være Norges mest fargerike gruve. Når lyset treffer fjellsidene oppstår et fargespill du aldri har sett før i fjell. I tillegg vil du oppleve både lyder og lukter helt annerledes i fjellet. Guidene som tar deg med rundt i Gammelgruva forteller både om ulike driftsteknikker som ble brukt gjennom fire århundrer med gruvedrift. Arbeidsforhold og levekår har også utviklet seg gjennom tida.

Program

DAG 1

DAG 2

DAG 3

Alle tidspunkt i programmet er veiledende, og tilpasses hver enkelt reise. Endelig program vil bli utsendt i god tid før reisen.

Sesongbaserte opplevelser

Hjortebrølsafari 10 – 25. oktober

I perioden 10-25. oktober er hjorten i brunst, da brøler bukkene for å tiltrekke seg koller og markere eierskap over flokken sin. Lyden av hjort som brøler kan ikke sammenlignes med noe annet, det er en helt fantastisk opplevelse å sitte i skogen i stummende mørke å høre bukken brøle. Dette er ur- lyder som bare må oppleves i skogen, opptak og lydbånd kan aldri gjenskape en slik stemning.

Tidspunkt: Dag 3, tidlig morgen, før frokost på Orkla Gjestebolig.

Totalpris for «Smaken av Orkland» for to personer i dobbeltrom inkludert hjortebrølsafari kr. 8150,- per person.

Laksefiske i Orkla 1. juni – 31. august

Fra 1. juni – 31. august kan dere prøve fiskelykken i Bårdshaug Herregårds private laksevald. En kjentmann tar dere med i elva, hjelper til med fiskeutstyret og gir noen gode tips og råd.

Tidspunkt: Dag 3, etter frokost på Orkla Gjestebolig.

Totalpris for «Smaken av Orkland» for to personer i dobbeltrom inkludert laksefiske i Orkla kr. 9275,- per person.

Thamshavnbanen – 29. juni -18. august

Thamshavnbanen var Norges aller første elektriske jernbane med både gods og persontrafikk. I dag drives Thamshavnbanen som museumsbane og er verdens eldste vekselstrøms bane som fremdeles er i drift.

Thamshavnbanen kjører mellom Løkken og Orkanger lørdager og søndager i perioden 29. juni – 18. august.