Thamsriket Thams 150 År

THAMSRIKET

Bli med på en reise tilbake i tid – i det eventyrlige Thamsriket

Thamsriket Thams 150 År

Kombiner en tur med Thamshavnbanen med andre severdigheter og opplevelser i Thamsriket! Bli med på omvisning på Bårdshaug Herregård. Se alle de flotte detaljene i bygget og hør den fantastiske historien om dynastiet Thams. Spis en bedre middag eller lunsj på uteserveringen eller i restauranten. Besøk nabotomta til Bårdshaug Herregård der stavkirke-kopien «Thamspaviljongen» gjenreises. Bli med på en omvisning og inn i mørket i Gammelgruva på Løkken, ta turen innom Orkla Industrimuseum og nyt deretter et godt, hjemmelaget måltid på Bergmannskroa i gruvehistorisk atmosfære.

Christian Thams 1867-1948

Christian Thams var en sterk pådriver for industrialiseringen av et helt samfunn, og etterlot seg varige spor både i Orkdal og Meldal. Blant annet var han med på å grunnlegge gruveselskapet på Løkken som utviklet seg videre til det vi i dag kjenner som Orkla ASA. Han etablerte Thamshavnbanen – landets første smalsporede elektriske jernbane, som vakte stor oppsikt også ute i verden. I tillegg var han en utmerket arkitekt, og han og hans far drev verdens første ferdighusfabrikk på Orkedalsøren og eksporterte sine hus til hele verden. Han var også selv arkitekten bak ombyggingen av Bårdshaug Herregård og endret prestegården beliggende på Bårdshaug til et helt unikt bygg fra innerst til ytterst!

Besøk Thamsriket og se sporene etter Christian Thams i vår region!

Thamshavnbanen

En nostalgisk tur med en historisk jernbane

Thamshavnbanen var Norges aller første elektriske jernbane med både gods og persontrafikk. I dag drives Thamshavnbanen som museumsbane, og er verdens eldste vekselstrøms bane som fremdeles er i drift! I vogner fra 1908 kan du reise med Thamshavnbanen mellom Løkken Verk og Bårdshaug på Orkanger. Den gamle jernbanen snor seg gjennom et variert landskap. Bratte utforkjøringer og krappe kurver, langs fiskeelva Orkla, gjennom skog og jordbruksområder til tett bebyggelse.

Thamshavnbanen kjører lørdager og søndager til faste tider i sommersesongen. For alle rutetog og åpningstider ved Thamshavnbanen og resten av Orkla Industrimuseum, se Orkla Industrimuseums nettsider www.oi.no.

Gammelgruva – en annen verden

Gammelgruva er den eldste delen av gruvene på Løkken Verk, og er i dag åpen som museumsgruve. Fra du går inn porten og til du kommer ut igjen føler du at du er i en helt annen verden. Om du går i trange ganger eller store berghaller har du fjell på alle sider rundt deg. Byggverket inne i fjellet er solid og variert. Gammelgruva sies å være Norges mest fargerike gruve. Når lyset treffer fjellsidene oppstår et fargespill du aldri har sett før i fjell. I tillegg vil du oppleve både lyder og lukter helt annerledes i fjellet. Guidene som tar deg med rundt i Gammelgruva forteller både om ulike driftsteknikker som ble brukt gjennom fire århundrer med gruvedrift og det utstyret som ble brukt. Arbeidsforhold og levekår har også utviklet seg gjennom tida.

Bårdshaug Herregård

Herskapelige Bårdshaug Herregård står sentralt i småbyen Orkanger. Som hjemmet til gründeren og verdensmannen Christian Thams er herregården en del av en spennende historie. Bårdshaug gård ble satt opp på Bårdshaugen i 1860. Christian Thams kjøpte gården i 1890 og startet med ombyggingen som varte i hele 14 år. Resultatet ble en særpreget herregård og et unikt syn på landsbygda, den gang som i dag. Dagens Bårdshaug er i stor grad bevart som på Thams’ tid, med en blanding av internasjonal arkitektur og nasjonalromantisk tradisjon, og inngår som en av flere bygninger i det familiedrevne hotellet med samme navn. Mellom de store og små bygningene er det flere flotte uteområder og store grøntareal. I herskapelige omgivelser kan du både sove og spise godt. På fine sommerdager er det også mulig å spise ute på den hyggelige uteserveringen.

Bergmannskroa Løkken Verk

Mulighetene i området rundt lokalsamfunnet Løkken Verk er bygd opp rundt over 300 år med gruvedrift. Malmen i Løkkenfeltet ble funnet i 1652 og gruvene satt i drift i 1654. Senere viste det seg at dette var en av verdens største forekomster av kobberholdig svovelkis. l de første 250 årene var kobberet hovedproduktet, deretter kom en periode hvor man tok ut både kobber og svovel. Gruva ble nedlagt 10. juli 1987, etter 333 år med drift.

Midt i hjertet av det gamle gruvesamfunnet på Løkken Verk finner du Bergmannkroa. Her kan du få servert hjemmelaget mat i en gruvehistorisk atmosfære, og du kan også overnatte. Bergmannskroa er kåret til årets spisested langs veien flere år.

Thamsriket Bergmannskroa

Opplev Thamsriket

I sommer kan du oppleve Thamsriket gjennom dagsturer med utgangspunkt fra Orkanger eller Løkken. Billetter kjøpes på hver enkelt severdighet og opplevelse, og du velger selv om du vil gjennomføre hele turen eller deler av den.

Datoer: Søndagene 25. juni, 9. juli, 23. juli og 6. august