Denne uken besto en av våre dyktige lærlinger fagprøven. Hipp hurra for Kristoffer som nå kan smykke seg med tittelen «faglært kokk»!

Så hva gjør egentlig en faglært kokk? På utdanning.no står blant annet dette å lese:

Kokker tilbereder mat og gjør den klar for servering. Arbeidet må foregå raskt og kokker jobber ofte under høyt tidspress. Kokker må også ta hensyn til eventuelle allergier og dietter / Som kokk må du regne med å jobbe turnus, noe som for mange innebærer arbeid på kveldstid, i helgene og på helligdager / Kokkearbeid kan være fysisk krevende, så det kan være en fordel å være i god form. På mange kjøkken vil du som kokk jobbe i team, så det er viktig å ha gode samarbeidsevner.

Alt dette er for så vidt riktig, men vi føler at kokkeyrket består av veldig mye mer, og fikk lyst til å fylle ut med noen positive sider og litt kokke-glede.

Først spurte vi den ferskeste kokken vi har, nemlig Kristoffer, om hva han synes om sitt yrkesvalg. Dette svarer Kristoffer; «Det er kjempegøy å være på kjøkkenet – det er den plassen jeg trives aller best, og jeg vil bare være der hele tiden! Ikke en dag er lik og det er stadig nye ting å ta seg til. På kjøkkenet jobber vi tett sammen, og vi har blitt en veldig sammenspleiset gjeng.»

Kjøkkensjef Linda skyter inn; «Når du jobber på et kjøkken likt vårt, får du jobbe med spennende råvarer og du får muligheten til å være kreativ og utfordre deg selv. Ikke minst er det utrolig givende å gjøre gjester fornøyde og å gi noen en bra opplevelse!»

Som kokk har man gode jobbmuligheter. Her til lands er det mangel på faglærte kokker, og er man dyktig og engasjert i faget ligger mange veier åpne. Kokkeyrket er også et globalt yrke, og det er fullt mulig å jobbe i utlandet med norsk utdanning.

Kristoffer og Linda – denne gangen ute av kokkeklærne

Å jobbe med smaker, ulike teknikker og presentasjon er spennende og man kan lære og utvikle seg hele livet. Gjennom interessen for mat og råvarer blir man også kjent med andre – mat er et tema som vekker engasjement. Mat er historie og kultur, og som kokk er man med på å formidle begge deler.

Ja – kokkeyrket kan være hektisk. Pulsen går nok opp for de fleste kokker når det koker for fullt på kjøkkenet. Men i følge Kristoffer og Linda  er det likevel – eller kanskje nettopp derfor – utrolig gøy! «Følelsen av å jobbe på for fullt og deretter kjenne at man har prestert og levert noe bra er fantastisk!», sier de begge.

Vi ønsker Kristoffer lykke til i sitt yrkesaktive liv som kokk. Turen langs denne spennende veien har så vidt begynt!

Er du interessert i kokkeyrket, eller bare ønsker å smake på noe av det disse to og resten av kokketeamet gjør på kjøkkenet er du hjertelig velkommen hit til Bårdshaug Herregård.

Åpningstider til restauranten vår og menyer finner du her: Mat og drikke