Akevittlære

Foredrag og akevittsmaking med Gunnar H. Lysholm


Lær om akevitt med Gunnar H. Lysholm – tipp-tipp oldebarn av linjeakevittens far Jørgen B. Lysholm, aktiv akevittentusiast og tidligere ordfører i Orkdal kommune. En unik aktivitet for din gruppe på historiske Bårdshaug Herregård, rett utenfor Trondheim. I tillegg til historien, blir dere servert fire akevitter som alle har opprinnelse i Trondheimsområdet. Akevittens historie passer utmerket som en aktivitet før middag i den historiske herregården, eller i kombinasjon med øvrig opplegg på Bårdshaug Herregård.

Akevitt er et skandinavisk brennevin med rundt 40 volumprosent alkohol, som kan være klart eller ha en gyllen farge. I Norge og Danmark er akevitten laget på potet, mens nabolandene produserer akevitt på korn. Poteter blir most og gjæret, og blir så destillert. Råspriten blir deretter rektifisert før den settes sammen med krydderdestillat og vann. Deretter venter fatmodningen, som er spesiell for de fleste norske akevittene. Betegnelsen akevitt stammer fra det latinske aqua vitae, som betyr «livets vann». Lysholm Linie, sendes fortsatt tur–retur Australia med skip fra Wilh. Wilhelmsen som transportør, og Arcus’ fremste eksportprodukt.

Hentet fra Wikipedia
  • Foredrag om akevittens historie med særlig fokus på Lysholm-akevitt
  • Smaking av fire akevitter; Lysholm Linie, Fru Lysholm, Lykkens Portal og Thamsakevitt
  • Varighet i underkant av 1 time
  • Kan avholdes året rundt
  • 10 – 45 personer