Digital tursti på Nerøra

En moderne app-basert mulighet til lære lokalhistorie.


De fleste byer har en gammelby med sjarm og opplevelser. Det har også Orkanger i trehusbyen Nerøra. Her er det spennende lokalhistorie på hvert gatehjørne. Og like i nærheten ligger badeplassene i Gammelosen, småbåthavn og bevertningssteder.

Lengst mot nord bodde strandsitterne som drev småbruk samtidig som de tok sesongarbeid på Strandheim Brug. Forretninger, overnattingsplasser og serveringssteder ble etablert etter hvert som byen vokste. Mye av historien formidles gjennom Digital kultursti Nerøra.

Ved å gå langs kulturstien får du fortalt noe av Orkangers mangfoldige historie som industristed, handelssted, håndverkssted og fiskeristed og den rollen industrigründeren Christian Thams spilte.

Kulturstien har elleve stoppunkter med plakater og QR-koder for videofilmer: Orkanger kirke, Fallet, Næbbmælen, Fernie plass, Dampbakken, Dampmaskinhuset på Strandheim, Strandheim, Orkanger stasjon, Arbeiderboliger i Nygata, Riangården og ved forfatteren Johan Bojers fødested i Kåresgata. Kart over stoppunktene kan lastes ned fra plakatene og gjør det enkelt å følge den digitale kulturstien på Nerøra.

Hver filmsnutt er på rundt tre minutter, og tar oss med tilbake i tid på det stedet vi står ved plakatene. Historiene bygger på forfatteren Irene Voldens historie om Litj-Johan på Nerøra. Filmselskapet UpNorth har laget filmene takker være innsats fra lokale amatørskuespillere.


Lei el-sykler av oss eller ta føttene i bruk. Spør gjerne resepsjonen vår om turtips eller les mer om andre aktiviteter i nærområdet på VisitOrkland.no